Skip to content

ΧΡΗΣΙΜΑ

Τι οδηγεί στις ουρολοιμώξεις;

Οι συνήθεις ένοχοι είναι: η σεξουαλική επαφή, η κακή υγιεινή και ο απρόσεκτος καθαρισμός, το κολύμπι σε μολυσμένη θάλασσα, η εγκυμοσύνη και  η εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα που θα σας βάλουν σε υποψίες είναι το τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, η συχνοουρία, ο πυρετός και η ναυτία.

Η γενική ούρων και η καλλιέργεια ούρων θα βάλουν τη διάγνωση.

Για να προλάβετε τις ουρολοιμώξεις πίνετε πολύ νερό, αδειάστε όσο πιο συχνά μπορείτε την ουροδόχο κύστη σας, προσέξτε την υγιεινή σας, μη φοράτε στενά ρούχα και πιείτε ένα ποτήρι χυμό φραγκοστάφυλου την ημέρα.

Εάν παρ’ όλ’ αυτά νοσήσετε ο γιατρός σας θα δώσει την κατάλληλη αντιβίωση.

Ο όρος σύνδρομο “Long Covid” περιλαμβάνει τα συμπτώματα αλλά και τις επιπλοκές που επιμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2 και συνεχίζονται για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, η διαταραχή γεύσης και όσφρησης που επιμένουν, η καταβολή, η αϋπνία, η τριχόπτωση, το αίσθημα παλμών, τα εξανθήματα και οι διαταραχές μνήμης.

Για να αξιολογηθούν και ακολούθως να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα αυτά, θεωρείται απαραίτητος ο εκτενής αιματολογικός, ακτινολογικός και καρδιολογικός έλεγχος.

Το εργαστήριό μας εκτελεί τον πλήρη αιματολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

Γενική αίματος, Κρεατινίνη, Ουρία, Κάλιο, Νάτριο, SGOT, SGPT, γGT, CPK, CRP, TKE, Φερριτίνη, Θυρεοειδικός έλεγχος (TSH, FT4), D-dimer, Ινωδογόνο, Τροπονίνη, Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β12.

Οι εξετάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Εάν νιώθετε κόπωση, ζάλη, λαχάνιασμα, αδυναμία, εάν έχετε ωχρό δέρμα, κρύα χέρια και πόδια, ταχυκαρδία, ευπάθεια σε λοιμώξεις, ευερεθιστότητα, χειλίτιδα ή εύθραυστα νύχια, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε χαμηλή αιμοσφαιρίνη και χαμηλό αιματοκρίτη, δηλαδή αναιμία.

Υπάρχουν αρκετά είδη αναιμίας (σιδηροπενική, μεγαλοβλαστική, χρονίων νόσων κλπ.).

Για να διερευνηθεί η αναιμία χρειάζεται αιματολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει: γενική αίματος, σίδηρο, φερριτίνη, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ, ώστε να μπορέσει ο παθολόγος σας να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και να σας δώσει την καταλληλη αγωγή.

Μια ισχυρή ένδειξη ότι έρχεται η εμμηνόπαυση, είναι οι θερμές εξάψεις με εφίδρωση που βιώνει μια γυναίκα.

Η αποσταθεροποίηση του κύκλου, η μείωση της ερωτικής διάθεσης, η απώλεια μνήμης, οι συχνές ουρολοιμώξεις, η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η αύξηση της χοληστερίνης και η τριχόπτωση εμφανίζονται σε αυτή τη φάση της ζωής.

Ξεκινήστε με τον απαραίτητο ορμονικό έλεγχο (FSH, LH, E2), ώστε να μάθετε εάν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση και μετά επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για διακολπικό υπερηχογράφημα και αξιολόγηση της κατάστασής σας.

Μήπως “έχετε θυρεοειδή”;

Έχετε σκεφτεί ότι πολλά από τα συμπτώματα που σας παρουσιάζονται μπορεί να οφείλονται στη δυσλειτουργία αυτού του πολύτιμου για το μεταβολισμό αδένα;

Εάν είστε ευερέθιστοι και υπερκινητικοί, εάν έχετε ταχυκαρδία, τρέμουλο, ιδρώνετε πολύ, τρώτε αλλά χάνετε βάρος και έχετε αϋπνίες, τότε είναι πιθανό να έχετε υπερθυρεοειδισμό. 

Εάν από την άλλη, αισθάνεστε κόπωση, ατονία, μελαγχολία, εάν έχετε υπνηλία, εάν παίρνετε βάρος χωρίς να τρώτε πολύ, εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, τα μαλλιά σας είναι εύθραυστα και η χοληστερίνη σας είναι υψηλή, τότε θα μπορούσε να έχετε υποθυρεοειδισμό.

Ελέγξτε τις βασικές ορμόνες TSH, T3, T4 όπως επίσης και τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα για να μάθετε εάν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά.

Συμπληρωματικά πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα θυρεοειδούς ώστε ο ενδοκρινολόγος σας να σας δώσει την ενδεδειγμένη θεραπεία.

75.000 άνθρωποι στη χώρα μας πάσχουν από ηπατίτιδα C χωρίς να το γνωρίζουν, επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η νόσος με την πάροδο των ετών μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Γιαυτό άτομα που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945-1980, οπότε και οι τεχνικές αποστείρωσης ήταν επισφαλείς, πρέπει να εξεταστούν για τα αντισώματα του ιού (HCV).

Η έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας C και τα νέα φάρμακα θεραπεύουν πλήρως και ανώδυνα τη νόσο.

Ο ήλιος, η θάλασσα, η υγρασία και η χαλαρή διάθεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνουν την εμφάνιση μολύνσεων και κυρίως αυτών της ευαίσθητης περιοχής.

Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου, ερεθισμού, κνησμού και αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Οι κολπίτιδες διακρίνονται σε μυκητιασικές, βακτηριακές, στις κολπίτιδες που προκαλούνται μέσω της σεξουαλικής πράξης από διάφορους μικροοργανισμούς (τριχομονάδες, χλαμύδια κλπ.) και στην ατροφική αιδιοκολπίτιδα, η οποία παρουσιάζεται κυρίως στην εμμηνόπαυση.

Για να αποφύγετε αυτό τον απρόσκλητο επισκέπτη το καλοκαίρι ακολουθήστε τα εξής:

  • – Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα
  • – Αποφύγετε τα πολύ στενά παντελόνια και ρούχα
  • – Φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα και αφού προηγουμένως κάνετε ντους
  • – Να  ξαπλώνετε σε ξαπλώστρες και πάνω στην άμμο, αφού τοποθετήσετε προηγουμένως την πετσέτα σας
  • – Να αλλάζετε συχνά ταμπόν
  • – Μην κάνετε κολπικές πλύσεις ποτέ, γιατί αλλοιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου
  •  

Στο εργαστήριό μας εκτελούμε ολοκληρωμένο έλεγχο κολπικού και τραχηλικού εκκρίματος. Καλέστε μας για να ενημερωθείτε και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας

Τα πλούσια, φροντισμένα μαλλιά, αποτελούν κόσμημα για τις γυναίκες, γι’ αυτό και η τριχόπτωση είναι μία επίπονη ψυχολογική δοκιμασία γι’ αυτές.

Πέρα από τη φυσιολογική απώλεια 50-100 τριχών ημερησίως, υπάρχει η εποχιακή τριχόπτωση (άνοιξη-φθινόπωρο) που δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Ωστόσο υπάρχουν καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή απώλεια μαλλιών.

Το έντονο στρες, η ξαφνική απώλεια βάρους, η αναιμία, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η εμμηνόπαυση, η περίοδος μετά τον τοκετό, η κληρονομική προδιάθεση, η χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά κλπ) είναι μερικά από τα αίτια της τριχόπτωσης.

Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν θεραπευτικές προτάσεις, αρκεί να προηγηθεί εργαστηριακή διερεύνηση.

Ελέγξτε Σίδηρο, Φερριτίνη, Τ3, Τ4, TSH, Τεστοστερόνη, Οιστραδιόλη, SHBG, FSH, LH και επισκεφθείτε το δερματολόγο σας για σωστή θεραπευτική προσέγγιση.

Το γνωρίζατε ότι παγκοσμίως σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα; Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια  ανθρώπους κάθε χρόνο.

Τι φταίει;

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Μικρές αλλαγές οδηγούν σε μεγάλα οφέλη.

Επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας για ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση.

Πριν από αυτό ωστόσο, ελέγξτε: σάκχαρο, χοληστερίνη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια, ουρία, κρεατινίνη και αθηρηματικό δείκτη. (Το κόστος  είναι 18 ευρω).

Ο προληπτικός έλεγχος σώζει ζωές.

Εάν θέλετε να πάρετε μια αξιόπιστη εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας, μπορείτε να κάνετε έναν βασικό εργαστηριακό έλεγχο. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από αυτόν, θα σας ενημερώσουν για πιθανή αναιμία, λοίμωξη, φλεγμονή, νόσο του ήπατος, διαταραχή του ουροποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Ο έλεγχος περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • Γενική αίματος

  • Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών

  • Γενική ούρων

  • Σάκχαρο

  • Ουρία

  • Κρεατινίνη

  • Ουρικό Οξύ

  • Χοληστερίνη

  • HDL, LDL

  • Τριγλυκερίδια

  • SGOT, SGPT, γGT, Χολερυθρίνη

  • CPK

  • Κάλιο, Νάτριο

  • Σίδηρο

Για τις εξετάσεις αυτές πρέπει να είστε νηστικοί 10-12 ώρες. Το πρωί της αιμοληψίας μπορείτε να πιείτε μόνο νερό. Η λήψη των ούρων γίνεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη μετά από σχολαστικό πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής.

Ο χρόνος προθρομβίνης (PT-INR) είναι η εξέταση που ελέγχει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Την αγωγή ακολουθούν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, βαλβιδοπάθειες ή για την πρόληψη πνευμονικής εμβολής και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Ο στόχος του INR είναι ανάμεσα στο 2,5-3,0 και πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρά ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης (χαμηλό INR) και ο κίνδυνος αιμορραγίας (υψηλό INR).

Οι τιμές του INR επηρεάζονται από κάποιες τροφές όπως συκώτι, μπρόκολο, ρεβύθια, τσάι, αλλά και από φάρμακα (διουρητικά, αντιισταμινικά, αντισυλλητπικά).

Συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για τη σωστή ρύθμιση.

Η HbA1c ειναι η εξέταση για το μακροχρόνιο έλεγχο του διαβήτη και δίνει πληροφορίες για τη διακύμανση της γλυκόζης για τους τελευταίους τρεις μήνες. Η απλή μέτρηση του σακχάρου δείχνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας τη συγκεκριμένη στιγμή της αιμοληψίας. Αυτη η τιμή όμως αλλάζει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, ανάλογα με το τι τρώτε, πόσο γυμνάζεστε και την όποια φαρμακευτική αγωγή ίσως ακολουθείτε.

 

Όπως είναι γνωστό, οι πάσχοντες απο διαβήτη κινδυνεύουν, δυστυχώς, με σοβαρές επιπλοκές (τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό, ακρωτηριασμό δακτύλων) εάν δεν προσέξουν τη γλυκόζη τους.  Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουν 4 φορές το χρόνο μέτρηση της HbA1c και να τη διατηρούν χαμηλότερη απο 7%.   Στην άριστη ρύθμιση, η τιμή της HbA1c πρέπει να ειναι  χαμηλότερη απο 5,5·/·


Μετά τη λήψη του αποτελέσματος συμβουλευτείτε τον διαβητολόγο σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή.

Το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) ειναι μια πρωτεΐνη που παράγεται απο τα κύτταρα του προστάτη.  

Η μέτρηση του PSA είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο.  Συστήνεται σε άντρες άνω των 50 ετών η άνω των 40 ετών εάν συγγενής τους πρώτου βαθμού έχει διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη.

Για να δώσει σωστά αποτελέσματα η αιματολογική εξέταση (δηλαδή το τεστ PSA) δεν πρέπει να έχει γίνει δακτυλική εξέταση την τελευταία εβδομάδα, δεν πρέπει να έχει γίνει βιοψία προστάτη τις τελευταίες έξι εβδομάδες και δεν πρέπει να έχει γίνει πρόσφατα κολονοσκόπηση.

 

Αυξημένες τιμές PSA εντοπίζονται επίσης  σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, προστατιτιδα και ουρολοίμωξη.

 

Για το λόγο αυτό, η μέτρηση πρέπει να ακολουθείται απο επίσκεψη σε γιατρό ουρολόγο.

Κοστος εξετασης 10 ευρω